Robbie Veenendaal, oprichter én voorzitter van Fieldwork Foundation, wist dat hij iets voor Nijmegen wilde betekenen. Toen hij op zoek ging om lokaal een verschil te maken, merkte hij dat hij de lokale doelen mistte. “Er is veel leed dichtbij, maar het leek alsof er geen enkele organisatie echt daar op focuste. Daarbij wilde ik zeker weten dat elke euro goed terechtkomt en er niets in het systeem blijft hangen,” vertelt Robbie.
Vanuit die overtuiging richtte hij Fieldwork Foundation op. Een stichting die snel en zonder rompslomp hulp biedt aan Nijmegenaren die het nodig hebben.
De naam Fieldwork Foundation weerspiegelt de essentie van onze aanpak: we werken samen met mensen uit het veld – hulpverleners zoals wijkagenten, gezinscoaches, maatschappelijk werkers en huisartsen. Zij zien dagelijks waar leed is en weten welke kleine acties het grootste verschil kunnen maken.
“Hulpverleners weten waar de hulp nodig is en waar het systeem niet meer kan bieden dan het doet. En precies daar maken wij bij Fieldwork Foundation het verschil.” zegt Robbie.
Door de bijna 20 jaar ervaring, een ANBI-status , en de betrokken professionals heeft Fieldwork Foundation inmiddels een sterk netwerk opgebouwd, gericht op het verlichten van leed in Nijmegen.
Missie: het bestrijden van leed
Fieldwork Foundation heeft één heldere missie: leed verzachten waar dat nodig is. We richten ons niet op een specifieke doelgroep, maar op het verlichten van pijn, ongemak of gemis in de breedste zin van het woord. Met directe, praktische acties brengen we verandering in situaties die vaak onzichtbaar blijven. De enige ristrictie is dat het in en om Nijmegen moet zijn.
Robbie: “Onlangs benaderde een wijkagent me. Hij vertelde dat een vrouw hoogzwanger was en op de betonnen vloer sliep. Dit konden we natuurlijk niet laten gebeuren. Via een inzamelingsactie hebben wij ervoor gezorgd dat haar woning zó ingericht werd dat ze klaar was voor de komst van haar baby”.
Veel van wat we doen gebeurt achter de schermen, een bewuste keuze die ons helpt om hulp te bieden waar het systeem tekortschiet. Privacy staat daarbij voorop: geen namen zonder toestemming, geen foto’s zonder context. Deze discretie geeft ons het vertrouwen van de mensen die we helpen en van de hulpverleners en sponsors die ons steunen. Zo blijven we flexibel en effectief, en maken we op de achtergrond een zichtbaar verschil.
“We doen wat nodig is, met respect voor de mensen die we helpen. Soms is onzichtbaar zijn de beste manier om zichtbaar verschil te maken.” vertelt Robbie.
Robbie ontving in 2019 een Zilveren Waalbrugspeld voor zijn jarenlange inzet voor Fieldwork Foundation.
Sponsors en donaties
Het aanpakken van lokaal leed is een doorlopend proces. Fieldwork Foundation is afhankelijk van donaties en ontvangt steun van Nijmeegse bedrijven en betrokken burgers. Sponsors zoals webbureau Linku, Geostick Heumen en Autobedrijf de Baaij bieden ons hun diensten kosteloos aan, terwijl particulieren ook kunnen bijdragen. Op deze manier blijven we een private stichting en kunnen we snel schakelen zonder moeilijke beleidstukken en kaders.
Robbie: “Onze sponsors weten dat hun donatie direct naar de juiste plek gaat. Door ons te steunen, laten zij hun betrokkenheid bij de stad Nijmegen zien en dragen zij bij aan concrete oplossingen.”
Wil jij samen met ons leed verzachten in Nijmegen? Ontdek dan hoe jij kunt helpen.